Осигурувањето на дроновите пристигна во регионов

0 0
Read Time:30 Second

Во Службениот весник на БиХ излезе Правилник за беспилотни летала кој што ги опфаќа и дроновите. Според Правилникот изготвен од Дирекцијата за цивилно воздухопловство сопствениците на дронови ќе бидат регистрирани и ќе треба да положат испит за управување со летала. 

Единствено спасени од оваа новина во регулативата се сопствениците на беспилотни летала чија максимална маса за полетување е помала од 248 грама, и беспилотни летала кои летаат во затворени објекти.

Сопствениците исто така ќе треба да имаат полиса за осигурување за нивниот дрон, што дополнително ќе ги отвори можносите за развој на овој тип на осигурување на пазарот.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %