Anthem ве прави „сам своj доктор"? - Bits of insurance

Anthem ве прави „сам своj доктор”?

Health-Insurance

Blue Cross Blue Shield се обидува да направи сами да си ја дијагностицирате болеста, со предупредување да не одите во собата за „итни случаи”, освен ако не знаете дека тоа е вонредна состојба.

Оваа полиса е активна во шест држави и го крши федералниот стандард “prudent layperson” кој бара осигурувањето да се заснова на симптоми на пациентот, а не на конечна дијагноза. Секој кој бара итна медицинска помош, кој страда од симптоми кои се чини дека се во вонредна состојба, како тешка абдоминална или болка во главата, не треба да се одбие, ако конечната дијагноза не се претвори во итен случај.

Истиот закон, исто така, ги спречува осигурителните компании да бараат од пациентите да добијат претходно овластување пред да бараат итна медицинска помош.

Една студија од 2013 година во списанието на Американската медицинска асоцијација пронајде речиси 90 проценти преклопувања во симптомите меѓу итни случаи и не-итни случаи. Како итен лекар кој има повеќе од 25 години искуство, честопати не можам да ја кажам разликата додека не завршите темелен медицински преглед, радиолошки студии и лабораториска работа. Како една осигурителна компанија може да очекува пациентот да знае од дома?

На луѓето им треба фер осигурување во итна медицинска помош. Неодамна, американскиот колеџ за лекари за итни случаи објави видеа со кои се прикажани обичните луѓе кои се занимаваат со итни медицински случаи, но се колебаат да побараат помош од страв дека ќе заглават со огромна сметка.

На крајот од 2017 година, сенаторот Claire Conner McCaskill (D-Mo.), Претставувајќи ја државата во која Anthem ја спроведува оваа полиса, испрати писмо до извршниот директор на Антима, барајќи одговори и интерни документи од компанијата. “Пациентите не се лекари”, рече сенаторот Маккаскил во своето писмо. “Јас сум загрижен дека Anthem бара од своите пациенти да дејствуваат како медицински професионалци кога тие се соочуваат со итни медицински настани”.

Неодамна, сенаторите Senators Benjamin Cardin (D-Md.) И McCaskill, испратија заедничко писмо до секретарите на Одделот за здравство и социјални услуги на САД и на Министерството за труд на САД, изразувајќи ја нивната загриженост и барајќи појаснување.

Anthem не е самa. Досега ја спроведе оваа полиса во Грузија, Индијана, Кентаки, Мисури, Њу Хемпшир и Охајо. Но, други компании за здравствено осигурување, како што се Обединетата здравствена заштита и Сентен, исто така, се соочуваат со оган за развој на слични политики и негирање на итна грижа за клиентите. Додај на тоа, минатата недела, Blue Cross Blue Shield од Тексас објави дека, почнувајќи од јуни, ќе ги направи своите осигуреници да плаќаат за цела сметка во одделот за итни случаи надвор од мрежата ако нивните услови се сметаат за “несериозни или животни” заканувачки “. Ова е опасен тренд кој расте.

Секој кој бара итна медицинска помош, кој страда од симптоми кои изгледаат како итен случај, како што е болка во градите, не треба да биде одбиен за покривање ако конечната дијагноза не се претвори во итен случај. Но, тоа е токму она што се случува со многу осигуреници Американци.

Здравствените планови имаат долга историја на неплаќање за итна медицинска помош. Со години, тие ги негираа тврдењата врз основа на конечна дијагноза наместо симптоми. Лекарите за итни случаи успешно се бореа против овие срамежливи политики. Сега, бидејќи иднината на здравствената заштита повторно се дебатира, осигурителните компании се обидуваат повторно да ја воведат оваа практика. Тие го кршат и ставаат на ризик пациентите.

Здравствените планови мора да обезбедат фер покриеност за службите за итни случаи или ќе страдаат пациентите Осигурителните компании не треба да им се дозволи да ги исплашат пациентите од бараат итна медицинска помош со цел да ја зголемат својата добивка.

Д-р Пол Кивела, МБА е претседател на Американскиот колеџ за лекари за итни случаи и практичен итен лекар во Напа, Калифорнија.