{575989f8a8091d4d5e8e3b0412d0c63422c45ccab7e79d73fb167804c66881e0}{575989f8a8091d4d5e8e3b0412d0c63422c45ccab7e79d73fb167804c66881e0}title{575989f8a8091d4d5e8e3b0412d0c63422c45ccab7e79d73fb167804c66881e0}{575989f8a8091d4d5e8e3b0412d0c63422c45ccab7e79d73fb167804c66881e0} {575989f8a8091d4d5e8e3b0412d0c63422c45ccab7e79d73fb167804c66881e0}{575989f8a8091d4d5e8e3b0412d0c63422c45ccab7e79d73fb167804c66881e0}sep{575989f8a8091d4d5e8e3b0412d0c63422c45ccab7e79d73fb167804c66881e0}{575989f8a8091d4d5e8e3b0412d0c63422c45ccab7e79d73fb167804c66881e0} {575989f8a8091d4d5e8e3b0412d0c63422c45ccab7e79d73fb167804c66881e0}{575989f8a8091d4d5e8e3b0412d0c63422c45ccab7e79d73fb167804c66881e0}sitename{575989f8a8091d4d5e8e3b0412d0c63422c45ccab7e79d73fb167804c66881e0}{575989f8a8091d4d5e8e3b0412d0c63422c45ccab7e79d73fb167804c66881e0}

Субвенциите за осигурување во производството се зголемија на 70{575989f8a8091d4d5e8e3b0412d0c63422c45ccab7e79d73fb167804c66881e0} во Србија

Министерот за земјоделство на Србија, Branislav Nedimović рече дека Владата ќе ги зголеми субвенции за осигурување на производството од сегашните 40 на 70 проценти во области кои се најранливи, за да се стимулираат земјоделците во поголема мера да ги обезбедат култури кои ги одгледуваат.

Nadimović изјави за РТС дека последните временски непогоди зафатија 21 локална самоуправа и дека Владата донела одлука да помогне на граѓани.

“Првата помош е за објекти – Куќи, станбени објекти кои беа оштетени, за нив беше донесена одлука за помош од 120.000 да се направи 600.000 динари во зависност од степенот на оштетување.”, изјави Nedimović. Тој додава дека државата е должна многу повеќе да вложи во едукација на земјоделците како подобро да ги искористат осигурителните полиси во случај на временски непогоди.

Продолжува со својата изјава “Државата дава 40 проценти од осигурителни премии, а сега ќе одиме и чекор понапред. За областите каде што се случуваат неколку години последователно штети субвенционирањето ќе го покачиме на 70 проценти, доколку тоа не е доволно тогаш не знам што е.”

Тој најави дека следната недела ќе оди во Либерија, каде што е српската делегација и доколку се договориме не чека “голем работа”, ако сакаме да се вратиме на африканскиот пазар.

“Ако успееме во спроведувањето на нашето знаење во областа на жито, најмногу пченка, ќе се вратиме на оваа област, но мораме да работиме напорно на тоа”, рече Nedimović.