И економијата трпи поради промената на стрелките - Bits of insurance

И економијата трпи поради промената на стрелките

Стрелките на часовникот викендов се вратија назад. Влијанието врз луѓето ја чувствуваме секоја година по два пати, но како економијата се носи со овие промени?strelki

Од каде идејата за сето ова и дали функционира?

Уште во 18ти век Бенџамин Френклин ја презентира идејата каде првично се ориентира на заштедата на јаглен за греење. Идејата е жива во континуитет, но својата конечна примена ја наоѓа на почеток на 20ти век. Иако веќе се користи овој начин на сметање на времето, дискусиите сеуште се присутни во делот на тоа дали е постигнат ефектот на заштеда. Експертите од Одделот за енергетика утврдија дека продолжувањето на летно сметање на времето за четири недели во рамките на Актот за енергетска политика од 2005 година заштеди 5 отсто повеќе електрична енергија дневно за вкупно 1,3 милијарди киловат-часови, со големина. Една студија пак напишана од професори Метју Џ. Котчен и Лаура Е. Грант ги побива наодите на Одделот за енергетика. Во нивната студија, Кетчен и Грант се осврнаа на употребата на енергија во Индијана, држава која почна да го следи летното сметање на времето во 2006 година. Тие ја споредуваа побарувачката за електрична енергија пред и по промената и сфатија дека промената на времето всушност ја зголеми побарувачката од 1 до 4 проценти.

Уморни, помалку продуктивни работници

Фондацијата за економско образование во УСА,  рече дека промената на времето, посебно она во март негативно влијае на продуктивноста. Вработените се повеќе склони кон грешка поради лишување од сон во деновите веднаш по почетокот на летното сметање на времето. Есенската пак промена на времето, го има истиот ефект на работниците кои работат најчесто во производен процес и сменски.

Зголемени сообраќајни несреќи

Универзитетот во Колорадо во Боулдер спроведе студија во 2014 година и сфати дека летното сметање на времето претставува 17 проценти повеќе сообраќајни несреќи што биле поврзани со процут напред. Слични резултати не беа пронајдени на есен, па веројатно сообраќајни несреќи се огранок на лишување од сон. Меѓутоа, крајот на летното сметање на времето во падот сигнализира проблеми за пешаците. Универзитетот Карнеги Мелон во 2007 година откри дека патниците што патуваат пеш се до три пати поголеми шанси да бидат погодени од возила на есен откако ќе се вратат часовниците, главно веднаш по 6 часот. Студијата покажа дека ризикот за “пешаци” за пешаци се искачил за значителни 186 проценти во првите два месеци по промената на времето, а потоа падна повторно во декември, кога сите се вратија синхронизирано со претходно зајдисонце.

Дали оваа промена на стрелките на часовникот влијае и на Вас? Дали сте за ова да биде последна промена или добро е да продолжи и како до сега?

Гане Ангелов