Зошто Финтек стартапите треба да инвестираат во сајбер осигурувањето? - Bits of insurance

Зошто Финтек стартапите треба да инвестираат во сајбер осигурувањето?

Финтек индустријата се побрзо се движи по нагорна патека. Сепак, постои листа на прашања во областа за финансиските услуги – особено со трошокот за сервисирање на помали клиенти. Ова е местото каде што финтек компаниите и нивниот иновативен бизнис модел ги попречуваат бизнисите стари неколку децении.

Вредноста на финтек компаниите значително расте

Според извештајот на NASSCOM , кој беше објавен минатата година, вредноста на трансакциите меѓу финтек компаниите се очекува да достигне 73 милијарди американски долари во 2020 година и на пазарот се предвидува да допрат до 2,4 милијарди долари до 2020 година.

Со тоа, видот на податоци со кои финтек стартапите се занимаваат се многу посложени од оние на банките, и не се ограничени на кредитен рејтинг, извештаи за сметки или кредитни картички. На пример, стартап за потрошувачки кредит може исто така да пристапи на личните пораки на клиентот за да го разбере неговото однесување во трошењето.

Колку се тие склони кон сајбер-напади?

Со оглед на квалитетот и квантитетот на податоци со кои се соочуваат финтек стартапите, тие се повеќе склони кон сајбер-напад од која било друга индустрија.

Farrhad Acidwalla, основач на CYBERNETIV Digital вели дека финансиската индустрија е една од првите индустрии кои ги прифатија сајбер-безбедносните стратегии во одборот, меѓутоа, постојат извештаи за неколку нови финтек стартапи кои имаат слаби сајбер-безбедносни процеси.

“Ова ги прави особено ранливи на малициозни напади, особено со оглед на чувствителноста на информациите што ги поседуваат. Што е најважно, ова може да доведе до нарушување на репутацијата и довербата на клиентите. Ниту едно претпријатие никогаш нема да биде задоволно со губење на податоци и дефинитивно ќе биде помала веројатноста потрошувачите да соработуваат со нарушеното претпријатие. Затоа, проактивен пристап во обезбедувањето на нивните дигитални платформи е најитната потреба”, додаде тој.

Зошто е толку важно да се инвестира во сајбер безбедност?

Компјутерскиот криминал е најбрзорастечкиот криминал во светот и финтек индустријата треба да започне да обрнува внимание да ги зголеми мерките за сајбер безбедност. Но, што ако постои прекршување, како би се справиле со оваа криза? Препорачливо е финтек стартапите да инвестираат во добра сајбер осигурителна политика.

Нарушување на податоците, безбедноста или било кој вид на сајбер напад може да го чинат бизнисот повеќе од тоа што може да се замисли. Да се ​​биде стартап компанија, и да се претрпи таква огромна финансиска криза поради сајбер прекршување, би било речиси невозможно стартапот да застане на нозе во однос на финансии и репутацијата.

Бизнис или организација може да стане жртва на сајбер-напад во секое време и доколку немаат сајбер-осигурување тие ќе бидат оставени сами на себе. Со зголемување на нивото на закана од сајбер-напади, станува задолжително за финтек стартапите да инвестираат во сајбер-осигурување.

Тамара Илиева