Инвестициите во криптовалутите - сé уште актуелни - Bits of insurance

Инвестициите во криптовалутите – сé уште актуелни

На крајот на 2017та година биткоинот зема голема популарност. Луѓе кои што не знаеа ништо за криптовалутите инвестираа на големо во опрема за копање на криптовалути. Многумина излажани од брзиот раст на валутата почнаа да купуваат. Во тој момент криптовалутите станаа меур.

Биткоинот бележи два големи скока во април 2018та и јуни 2018та но не успеа да се опорави комплетно од шокантниот пад кој што го доживеа во последната недела од декември 2017та година.

Инвестирањето во криптовалутите сепак продолжува. Еден од најзначајните инвеститори во технолошките стартапи – компанијата Андерсон Хоровиц сé уште гледа потенцијален простор за инвестиции во инфраструктурата на криптовалутите. Во 2012 година Андерсон Хоровиц инвестираше во платформата Coinbase која стана еден од најголемите глобални виртуелни пазари (со проценета вредност од 8 милијарди долари).

Управниот партнер на Андерсон Хоровиц – Скот Купор, изјави дека криптовалутите се уште се ембриони и имаат многу еволуција пред нив. Моменталниот тренд создава можности за инвестирање исто како и почетокот на интернетот. “Ние сме во фаза на инвестирање во семе. Првите итерации изгледаат глупо. Тие никогаш не работат … Можностите за инвестирање се оние кои ги решаваат проблемите “, додава тој.

Најдоброто нешто во врска со биткоин е тоа што е децентрализирано, што значи дека можете да ги решите меѓународните договори без да се мешате со девизниот курс и дополнителните трошоци. Биткоин е ослободен од вмешување и манипулација на владата, така што нема систем на федерални резерви за зголемување на каматните стапки. Исто така е транспарентно, па знаете што се случува со вашите пари. Можете веднаш да почнете да ги прифаќате биткоините, без да инвестирате пари и енергија во детали, како што е поставување на трговска сметка или купување хардвер за обработка на кредитна картичка. Биткоините не можат да бидат фалсификувани, ниту вашиот клиент може да бара враќање на средствата.

Се верува дека биткоинот, би можел да означи ново поглавје во историјата на парите.
“Три ери на валута”, Крис Диксон, партнер на Андреесен Хоровиц и познат технолошки инвеститор, неодамна напиша на лична веб-страница. “Материјално базирана, на пример, злато, политички засновано, на пример, долари, и математички базирани, на пример, bitcoin.”

Иднината на биткоините е дефинитивно непредвидлива. Останува да видиме дали ќе доживее значителен скок или пак поразителен пад. Во секој случај, биткоинот уште сега има значителна улога во историјата на економијата, преостанува да видиме дали оваа валута ќе добие поголема улога и ќе стане дел од секојдневието на просечниот граѓанин.

 

Тамара Илиева