Осигурување Македонија со пониска дивиденда за 2018 година - Bits of insurance

Осигурување Македонија со пониска дивиденда за 2018 година

Македонската осигурителна компанија “Осигурување Македонија” – Vienna Insurance Group (VIG) во вторникот рече дека ќе дистрибуира бруто дивиденда од 62 денари (1,13 евра / 1,01 евра) по акција за 2018 година.

Осигурување Македонија исплати бруто дивиденда од 69 денари по акција за 2017 година.

Осигурување Македонија ќе дистрибуира вкупно 44,5 милиони денари како дивиденда за минатата година, соопшти компанијата/.

Неконсолидираната нето-добивка на компанијата минатата година падна на 86,5 милиони денари од 107,1 милиони денари во 2017 година.

Осигурување Македонија, основано како државен осигурител во 1945 година, стана дел од VIG во 2013 година. Австриската група е присутна на македонскиот осигурителен пазар и преку Winner и Winner Life.

Тамара Илиева