6 причини зошто ви треба осигурување на живот - Bits of insurance

6 причини зошто ви треба осигурување на живот

За жал поголемиот дел од луѓето не купуваат животно осигурување – тоа им е продадено на нив. Но, дали осигурувањето за живот е нешто што навистина ви треба или е нешто бутнато од агентот за продажба? Иако може да изгледа како последното да е точно, всушност има многу причини зошто треба да купите осигурување на живот.

osiguruvanje

Порано или подоцна повеќето сфаќаме дека осигурувањето на живот е неопходно и фундаментално за еден здрав финансиски план. Животното осигурување ни дава знаење дека ќе имаме достапна заштита на семејството и имотот на повеќе начини, вклучувајќи:

  1. Плаќање на финансиски трошоци

Трошоците за погреб може лесно да достигнат големи суми од неколку илјади евра. Покрај емоционалното страдање, брачниот партнер, родителите или децата нема потреба да страдаат и финансиски во смртта на нивниот близок.

  1. За покривање на детските трошоци

Сите родители, сакаат да бидат сигурни дека нивните деца се добро згрижени и можат да си дозволат квалитетно високо образование. Поради оваа причина, дополнително покривање е апсолутно неопходно.

  1. Замена на приходот на брачниот другар

Доколку брачниот партнер починал, додека децата биле мали, би требало да се замени неговиот приход. Исто така, најверојатно би била потребна и помош за домашните задачи што ги споделувале како чистење на куќата, помагање во училишна работа и сместување на деца на лекарски посети.

  1. Исплата на долговите

Во прилог на покривање на секојдневните трошоци за живеење, на едно семејство му е потребо осигурување за покривање на долгови како хипотека за да не мора да ја продаде куќата со цел да ги исплати долговите.

  1. Да купи акции на деловниот партнер

Доколку сум вклучен во деловно партнерство, потребно ми е осигурување за животот на мојот партнер. Причината е доколку почине, ќе имам доволно пари за да го купам својот интерес од неговите наследници и да го платам својот дел од обврските на компанијата, без да морам да ја продам самата компанија. Тој ги има истите потреби за да купи осигурување за мојот живот поради ризикот дека и јас би можел да починам.

  1. Плаќање на даноци на имот

Даноците на имот може да бидат стрмни, така што осигурувањето што е во нивно плаќање е од суштинско значење за да се избегне загрозување на средствата или загрозување пензионерскиот фонд. Употребата на овосигурување за оваа намена е најчеста во големите имоти и користи трајно (наместо мандатно) осигурување за да осигура покриеност до крајот на животот.

Kreditno zivotno osiguruvanje

Некои луѓе погрешно веруваат дека осигурувањето на живот е измама. Ова се должи на фактот дека парите за премии се губат ако смртта не настане за време на периодот на покривање (во случај на осигурување на одреден период), или затоа што многу луѓе живеат во зрела старост и продолжуваат да ги плаќаат премиите за постојано осигурување . Ваквите нијансители го споредуваат осигурувањето на живот со коцкање.

Се разбира, на сите ни е сигурна смртта, но никој не знае кога. Може да биде денес, утре или 50 години во иднина, но некогаш тоа ќе се случи. Осигурувањето на живот ги штити вашите наследници од непознатото и им помага во тешките моменти на загуба.

 

Тамара Илиева