Син ја прогласи својата мајка мртва за да земе 3,7 милиони долари од осигурителните компании - Bits of insurance

Син ја прогласи својата мајка мртва за да земе 3,7 милиони долари од осигурителните компании

Мајка и син во Сингапур се обвинети за лажна смрт, со цел да се направи измама на осигурителни компании.

Абрахам Рок (35) и Талат Фарман (53), наводно, поднеле лажни тврдења во вредност од над 3,7 милиони долари, откако известија дека Фарман починала во Пакистан, објави Channel News Asia.

Случајот беше доведен до вниманието на полицијата во ноември 2018 година, откако осигурителот АХА откри неколку неправилности во тврдењето за наводната смрт на Фарман. До времето на извештајот, Рок веќе добил 49.000 американски долари од Националната конвенционална конвенција за занаетчиски сојузи (NTUC), додека CPF сметката на Фарман исплатила 80.331,23 американски долари.

На 21 ноември 2018 година, Рок бил уапсен од страна на офицери од Одделот за односи со потрошувачи, а за кратко време и неговата мајка била притворена.

Според документите на судот, Фарман, Рок и уште тројца други мажи биле вклучени во измамата за смртта на Фарман во сообраќајна несреќа во Пешавар, Пакистан, на 5 јули 2018 година. Рок добил придобивки од животно осигурување од две полиси со Great Eastern Life, во вредност од еден милион американски долари. Тој, исто така, направил лична пријава за осигурување од несреќи од 60.000 долари и барање за животно осигурување од 71.998,86 долари од истиот осигурител.

За овие тврдења, тој, наводно, поднел фалсификувани докази, како што се полициски извештај, медицински извештај, потврда за смртта и фактура за надгробен споменик.

Рок, исто така, беше обвинет за правење лажни тврдења со AXA, MSIG и NTUC Income. Тој се соочува со вкупно 11 обвиненија, вклучувајќи неколку за заговор за мамење, давање лажни информации, давање лажна законска декларација и давање лажни докази.

Во меѓувреме, Фарман се соочува со пет обвиненија за ангажирање во заговор за измама.

Двајцата се соочуваат со затворска казна до 10 години за мамење, до седум години за да правење лажна законска декларација и да давање лажни докази, и до една година да давање на лажни информации. Секое обвинение е исто така придружено со парични казни.

Двајцата се ослободени со кауција и треба да се појават на суд повторно на 10 мај.

 

Тамара Илиева