Астрономски пад на продажбата на нови автомобили во ЕУ

0 0
Read Time:49 Second

Бројките на новорегистрирани автомобили е скоро преполовен во Хрватска ( на 25.151) според податоците од здружението на произведувачи ACEA.

Во првите осум месеци во годината во 26 земји членки на ЕУ (исклучувајќи ја Малта) се регистрирани вкупно 6,12 милиони нови автомобили, што е за 32% помалку отколку првите 8 месеци од 2019та година.

Побарувачката за нови автомобили падна на сите водечки европски пазари. Во однос на 2019та во Шпанија падот на продажбата претставува 40,6%, следуваат Италија и Франција со 38,9% пад, додека во автомобилската татковина Германија падот е 28.8%.

Она што загрижува е што падот во само се продлабочи во август. Единствена ЕУ земја која што има позитивна промена е Кипар со 14,1% пораст.

Овие бројки несомнено ќе донесат промени во осигурителниот сектор бидејќи бројот на стари возила на патот драстично ќе се промени. Постарите возила значат помала безбедност на патот, што несомнено ќе се одрази на бројот на штети а со тоа и на реосигурителните договори.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Како се судат во Русија сообраќајните незгоди со смртни последици?
Next post АСО сака да ги дефинира со подзаконски акт софтверските решенија во осигурувањето