Србија: НЛБ ја преземa Комерцијална банка

0 0
Read Time:57 Second

Според министерот за финансии на Србија, Синиша Мали, процесот на купопродажба на Комерцијална банка од страна на НЛБ би требало да заврши до крајот на 2020. Сумата која што ќе бида уплатена во државниот буџет е околу 400 милиони евра

Единствен чекор на кој се чекало за купо-продажната трансакција да се ефектуира било одобрението на Европската централна банка (ЕЦБ), но и тоа е пристигнато во Народната банка на Србија.

Вториот услов на кој се чека е доисплатата на заостанатите дивиденди за затворање на трансакцијата за преземање на Комерцијална банка.

„Очекуваме согласност од страна на Народната банка на Србија во следниот период и останува да се досреди документацијата. Очекувам трансакцијата да биде завршена до крајот на годината а со тоа и да биде уплатена во буџетот на Србија“ – изјава на министерот Мали.

Дел од средствата би биле исплатени за сервисирање на долгот од 170 милиони евра кон Азербејџан. Покрај 387 милиони евра, Србија ќе добие и околу 460 милиони евра за 83,2 проценти од акциите до крајот на преземањето.

Двете банки работат и во Црна Гора, преку подружници, така што ова спојување ќе се одрази и на црногорскиот банкарски сектор.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Нов иновативен производ од Триглав – Мој миленик
Next post АСО ја одржа првата виртуелна работилница